Wat is lasdraad?

Geschreven op: 22-11-2023

Lasdraad is een speciaal soort draad dat wordt gebruikt bij lassen om materialen aan elkaar te verbinden. De lasdraad functioneert als toevoegmateriaal dat smelt tijdens het lassen, waardoor het zich vermengt met het basismateriaal om een sterke verbinding te vormen.

Lasdraad in verschillende materialen, diameters en lengtes

Lasdraad is verkrijgbaar in diverse materialen, zoals staal, roestvrij staal, aluminium en diverse legeringen. Welke materiaal lasdraad u nodig heeft, is afhankelijk van het project dat u gaat lassen. Naast het materiaal, is lasdraad ook verkrijgbaar in verschillende diameters en lengtes. Zo bieden wij u altijd een lasdraad die past bij uw lasbehoeftes. Sommige lasdraden bevatten flux, een stof die oxidatie in de smeltzone tegengaat en de lasboog stabiliseert. De juiste lasdraad kiezen is belangrijk voor de kwaliteit en sterkte van de las.

Lasstaven voor booglassen en soldeerstaven voor solderen

Lasstaven worden gebruikt bij booglassen en zijn vaak bedekt met een flux coating. Ze smelten samen met het basismateriaal, wat resulteert in een sterke verbinding. Soldeerstaven daarentegen worden gebruikt bij solderen, een proces waarbij een vulmetaal met een lager smeltpunt dan de basismetalen de verbinding vormt zonder deze te smelten.

Wanneer gebruik je een lasdraad, lasstaaf of soldeerstaaf?

Deze drie lastoevoegmaterialen - lasdraad, lasstaven en soldeerstaven - vormen samen het spectrum van verbindingstechnieken in de metaalbewerking. Terwijl lasdraad vaak gebruikt wordt in geautomatiseerde en semi-geautomatiseerde lasprocessen zoals MIG en TIG, bieden lasstaven een meer hands-on benadering, essentieel voor bijvoorbeeld booglassen. Soldeerstaven vullen deze technieken aan door een oplossing te bieden voor situaties waar een lagere warmte-input vereist is.

 1. Lasdraad:
  • Gebruikt in: MIG (Metal Inert Gas), MAG (Metal Active Gas), TIG (Tungsten Inert Gas) en OP (Onder Poederdek) lassen.
  • Eigenschap: wordt continu door een laspistool of lasautomaat gevoerd.
  • Toepassing: smelt om een verbinding te vormen, vaak gebruikt met beschermgassen of flux.
 2. Lasstaven (Laselektroden):
  • Gebruikt in: booglassen (SMAW - Shielded Metal Arc Welding) en soms in andere vormen van handlassen.
  • Eigenschap: vaak bedekt met een fluxcoating, die beschermt tegen oxidatie en helpt bij het stabiliseren van de lasboog.
  • Toepassing: smelt samen met het basismateriaal om een sterke verbinding te vormen.
 3. Soldeerstaven:
  • Gebruikt in: solderen, zowel zacht als hard solderen.
  • Eigenschap: heeft een smeltpunt dat lager is dan dat van de basismetalen.
  • Toepassing: smelt en vloeit in de verbinding zonder de basismetalen te smelten, ideaal voor precisiewerk en verbindingen die minder warmte vereisen.

De keuze van materiaal hangt af van het basismateriaal, dikte van het materiaal, laspositie, lasproces en specifieke sterkte- en duurzaamheidseisen. Voor bijvoorbeeld buiten lassen of in winderige omstandigheden kan een flux-gevulde lasdraad beter zijn.

Verschillende typen lasdraad voor verschillende toepassingen

  1. CO2 lasdraad: wordt gebruikt voor MIG/MAG-lassen en vereist CO2 als beschermgas. Deze draad is geschikt voor het lassen van koolstofstaal en biedt goede penetratie en een schone las. CO2 lasdraad wordt veel gebruikt in de constructie van voertuigframes en landbouwmachines.
  2. TIG lasdraad: gebruikt bij TIG-lassen, waarbij een niet-verterende wolfraamelektrode wordt gebruikt. Deze draad wordt handmatig toegevoegd tijdens het lasproces en is ideaal voor nauwkeurige en schone lassen.
  3. OP lasdraad: staat voor Onder Poederdek (OP) lasdraad, gebruikt in een automatisch of halfautomatisch lasproces waarbij het lasgebied bedekt is met een laag flux. Geschikt voor hoge kwaliteit en efficiëntie, vooral bij dikke materialen.
  4. Massieve lasdraad: een solide draad zonder flux kern, vaak gebruikt in combinatie met een extern gas of gasmengsel voor bescherming. Veelzijdig en efficiënt in verschillende lasprocessen. Ideaal voor het lassen van kleinere onderdelen waar een nette afwerking vereist is.
  5. Lasstaaf (Laselektroden): gebruikt bij booglassen, fungeert als geleider en toevoegmateriaal. De beschermende coating helpt de boog stabiliseren. Ideaal voor bijvoorbeeld het herstellen van defecte of versleten metalen onderdelen.
  6. Soldeerstaaf (Hardsoldeerstaven): voor hardsolderen bij hoge temperaturen, geschikt voor sterkere verbindingen. Ideaal voor bijvoorbeeld het verbinden van koperen leidingen in de HVAC-industrie (verwarming, ventilatie en airconditioning).

         Elk type lasdraad, lasstaaf en soldeerstaaf biedt unieke eigenschappen en toepassingen voor het realiseren van sterke, duurzame verbindingen in verschillende lasprojecten. Het kiezen van het juiste type is een kunst en wetenschap op zich, dit speelt een grote rol in het behalen van succesvolle lasresultaten.

         Vraag een offerte aan en krijg binnen 2 uur reactie

         Benieuwd naar de prijs van uw lasdraad? Vraag nu snel een offerte aan en u krijgt binnen 2 uur een reactie. Mocht u nog vragen hebben over lasdraad, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

         Merken waar wij mee werken

          
         Wat is lasdraad? - Böhler
          
         Wat is lasdraad? - Migatronic
          
         Wat is lasdraad? - Flexovit
          
         Wat is lasdraad? - 3M Cubitron
          
         Wat is lasdraad? - Böhler fontargen
          
         Wat is lasdraad? - Böhler utp