Wat is CO2 lassen?

Geschreven op: 16-02-2022

Zoals de naam 'CO2 lassen' al doet verklappen wordt er bij dit lasproces gebruik gemaakt van koolstofdioxide. Een andere term voor CO2 lassen is MAG lassen. In een eerdere blog over het verschil tussen MIG en MAG lassen schreven we al dat bij dit lasproces koolstofdioxide actief gas is. Dit omdat het gas in tegenstelling tot inert gas (MIG lassen) een reactie aangaat met de atmosfeer in de omgeving van het lasproces en reageert met het smeltbad.

Wat is het verschil tussen CO2 en MIG lassen?

Voordeel van CO2 lassen is dat het een relatief goedkoop lasproces is. CO2 is namelijk een goedkoop beschermgas. Op het beschermgas na is er geen verschil tussen CO2/MAG lassen en MIG lassen. Het lasproces is precies hetzelfde. Bij beide lasprocessen kan hetzelfde lasapparaat worden gebruikt. Wel is het goed om rekening te houden met het feit dat CO2 lassen niet geschikt is voor het lassen van inerte metalen. Ook wel edelmetalen genoemd. Dit omdat de materialen niet reageren op uitwerking van andere stoffen als actieve gassen.

Hoe gaat het CO2 lasproces in zijn werk?

Bij CO2 lassen wordt voor de aanvoer van het actieve gas een gasfles gebruikt. Echter is het ook mogelijk om CO2 te lassen door middel van een gasgevulde lasdraad. Tijdens het lassen wordt door middel van een lastoorts een lasdraad gevoerd richting het smeltbad van het te lassen werkstuk. De lasdraad smelt af en smelt samen met het smeltbad die tijdens het lassen ontstaat. Het smeltbad is eigenlijk het gesmolten metaal. Gedeeltelijk ontstaan door het smelten van het uitgangsmateriaal, het materiaal dat gelast wordt.

Tijdens het afkoelen van het smeltbad ontstaat een stevige lasverbinding

Tijdens het CO2 lassen levert het lasapparaat een constante spanning. Met deze constante spanning ontstaat er een kortsluitingsboog tussen de lasdraad en de te lassen materialen. Door de kortsluiting ontstaat een hoge temperatuur tussen de lastoorts en het werkstuk door de kortsluiting. Hierdoor smelten de laskanten. Samen met de lasdraad vormen de laskanten het smeltbad. Bij het afkoelen wordt het smeltbad hard. Er ontstaat een stevige lasverbinding.

Welke CO2 lasdraden en lasapparaten zijn er?

In ons assortiment vindt u een uitgebreid assortiment aan CO2 lasdraden en  CO2 lasapparaten. Voor dit lasproces adviseren wij u in ons eigen TM SG2 lasdraad. Verkrijgbaar op haspels van 5 en 15 kilo. Leverbaar uit voorraad met 3.1 certificaat, geldige CE NR: 0035-CPR-C943 en TUV keur NR:19603.00 Bij de haspel van 15 kilo is het lasdraad voorzien van een stalen kern. Maakt u gebruik van lasrobots? Wij kunnen TM SG2 lasdraad ook leveren in drums van 250 en 450 kilo. 

Ontvang in 2 uur een reactie op uw aanvraag

Bent u benieuwd naar de prijs van een CO2 lasapparaat of lasdraad? Vraag nu uw offerte aan en krijg binnen 2 uur een reactie. Wij bieden u een scherpe prijs en een snelle levering. Vandaag besteld is morgen in huis! Heeft u toch nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!t

Merken waar wij mee werken

 
Wat is CO2 lassen? - Böhler Welding
 
Wat is CO2 lassen? - Migatronic
 
Wat is CO2 lassen? - Flexovit
 
Wat is CO2 lassen? - 3M Cubitron
 
Wat is CO2 lassen? - Böhler fontargen
 
Wat is CO2 lassen? - Böhler utp