• 300.000 kg lasmaterialen op voorraad
  • Grootste Böhler dealer
  • Reactie in 2 uur
.

Het lassen met gevulde lasdraad

16-05-2019 |

Gevulde lasdraad is een buisvormige elektrode, die in de kern gevuld is met flux. Tijdens het lassen met gevulde lasdraad worden het metaal en de lasboog beschermd door een externe beschermgas en een slak (materiaal wat vrij kan komen bij een lasproces). De gevulde draad is zeer geschikt voor laswerkzaamheden waarbij het behalen van hoge lassnelheden essentieel is.

De voordelen van lassen met gevulde lasdraad

Het lassen met gevulde lasdraad biedt de volgende voordelen:

  • Een uitstekende kwaliteit
  • Hoge lassnelheden
  • Weinig spatten tijdens het lassen

Naadloos of gevouwen lasdraad

Gevulde lasdraad wordt op 2 manieren geproduceerd. U kunt kiezen voor naadloos lasdraad, afkomstig uit Italië. Of voor gevouwen lasdraad, afkomstig uit Oostenrijk of Brazilië. Naadloos lasdraad heeft een gekoperde buitenkant, de lasdraad met een vouw niet. Het verschil tussen naadloos en gevouwen lasdraad is dat naadloos lasdraad is beter geschikt tegen slechte weersomstandigheden. Door de naad van de gevouwen lasdraad kan het water gemakkelijker binnendringen. Daarnaast heeft de lasdraad zonder naad een lager waterstofgehalte en is geschikt voor automatisch lassen.

Links: naadloos lasdraad.
Rechts: gevouwen lasdraad.

De functies van de metalen laag en het laspoeder

Gevulde lasdraad bestaat uit een metalen laag met binnenin het laspoeder, flux. De metalen laag is verantwoordelijk voor de vormstabiliteit, elektrische geleiding en ongeveer 80% van de chemische samenstelling. Het laspoeder is gevuld met metaal of rutiel en is onder andere verantwoordelijk voor de vorm, lasbaarheidd, lasuiterlijk en de slakvorming.

Gevulde lasdraad met een metalen of rutiele vulling

Met beide vullingen kan worden gestapeld tijdens het lassen. Echter, biedt een rutiele vulling een hogere lassnelheid en is geschikt voor alle lasposities. Een ander verschil is dat bij een rutiele vulling sprake is van slakvorming en bij een metalen vulling niet. De naadloze en gevouwen lasdraden zijn beide verkrijgbaar met een metalen of rutiele vulling.

Het verschil tussen massieve en gevulde lasdraad

Massieve lasdraad heeft tijdens het lassen een gecentreerde druppeloverdracht en een kegelvormige boog. Gevulde lasdraad heeft daarentegen een bredere druppeloverdracht en klokvormige boog. Dit zorgt voor een betere inbranding, betere kwaliteit en minder snel kans op scheuren. Gevulde lasdraad wordt daarom vaker gebruikt bij laswerkzaamheden met hoge eisen. Daarnaast kan er met gevulde lasdraad sneller worden gelast.

Naadloos lasdraad behaald de hoogste lassnelheid

In de onderstaande afbeelding ziet u de verhouding tussen het aantal gelaste kilo's en het stroom verbruik. De blauwe lijn staat voor massieve lasdraad, de roze voor gevouwen lasdraad en de blauwe voor naadloos lasdraad. U ziet dat met naadloos lasdraad het snelst kan worden gelast. Bij stapelen kan met gevulde lasdraad vaak 3 keer zo snel worden gelast als met een massieve lasdraad. Echter, wordt hierbij wel meer stroom verbruikt.

Union MV 70: Gevulde lasdraad met een metalen vulling

Een van de met metaal gevulde lasdraden uit ons assortiment is de Union MV 70 van Böhler. Deze lasdraad heeft uitstekende mechanische eigenschappen en is geschikt voor het lassen van zeer sterke staalsoorten, van S355 tot S460. De lasdraad is te gebruiken bij stalen constructies voor een hoge sterkte en/of lage temperaturen. Bij opwaartse stroming van olie of gas, automatische lasprocessen en root pass lassen zonder backing. De Union MV 70 heeft een kerfslagwaarde van -60° C. 

Union RV 71: Gevulde lasdraad met een rutiele vulling

Een van de met rutiel gevulde lasdraden uit ons assortiment is de Union RV 71 van Böhler. Deze lasdraad heeft net zoals de Union MV 70 uitstekende mechanische eigenschappen en is geschikt voor het lassen van zeer sterke staalsoorten, van S355 tot S460. Daarnaast is de lasdraad speciaal gemaakt voor positie lassen. De Union RV 71 wordt veelal gebruikt om platen te lassen in de scheepsbouw. De Union RV 71 heeft een kerfslagwaarde van -40° C. 

Vraag uw offerte aan en krijg binnen 2 uur een reactie

Bent u benieuwd naar de prijs van gevulde lasdraad? Vraag uw offerte aan en krijg binnen 2 uur een reactie. Of heeft u nog vragen over welk soort van gevulde lasdraad u nodig heeft? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

 
 
Bestellen zonder account

Snel bestellen zonder account.

Gratis registeren
Geregistreerde klanten

Heeft u al een account? Log hier dan in.

 
 
 
Wachtwoord vergeten